Intake.
Nadat je je hebt ingeschreven voor kraamzorg, kom ik bij jullie langs voor een intake gesprek. Dit gebeurt rond de 6e/7e maand.
Wil je graag voor die tijd nog een kennismaking, dan mag dat
natuurlijk altijd.

Tijdens de intake bespreken we jullie wensen en verwachtingen en indiceren met het LIP formulier de kraamzorguren.
Deze geïndiceerde uren kunnen na de bevalling en in het kraambed nog veranderen. Dit gebeurt altijd in overleg en met toestemming van je verloskundige. Na het intake gesprek laat ik een kraamzorg dagboek achter, een boek met informatie en rapportage voor in de kraamweek.

Bevalling.
Zodra je bevalling begint, is het fijn als je mij een "rommelmelding" geeft, zodat ik voorbereid ben op je aanstaande bevalling en ik op korte termijn door jullie of je verloskundige wordt gebeld voor assistentie bij je bevalling.
bevallingsassistentie is alleen bij een thuis of poliklinische bevalling.

Ga je medisch in het ziekenhuis bevallen, dan is het ook fijn als je mij even berichtje stuurt via de APP.
Zodra je naar huis mag, bel je mij en spreken we een begintijd af.

Kraamtijd.
De kraamzorg start zodra je baby geboren is, je hebt 8 aaneengesloten dagen kraamzorg.
De geïndiceerde uren bij de intake worden verdeeld over deze
8 dagen. De eerste dagen heb je langer zorg, vanaf de 6e dag iedere dag iets kortere zorg.
Als alles goed verloopt, je baby groeit, goed drinkt en plast en poept en jij goed hersteld bent van de bevalling en de borstvoeding goed op gang is sluiten we de 8e dag de kraamzorg af. Gaat het allemaal nog niet zo lekker dan bespreken we dit met je verloskundige en kunnen we er 2 dagen bij indiceren.

Lig je iets langer met je baby in het ziekenhuis na bijvoorbeeld een sectio (keizersnee) heb je medisch gezien een 9e en 10e dag kraamzorg, je komt dan vaak op de 3e of 4e dag naar huis.

Wat gebeurt er in de kraamweek.
Je kraamverzorgende observeert, signaleert, rapporteert en heeft regelmatig contact met je verloskundige over jou herstel en de aanpassing en groei van je baby. Ze geeft jullie advies, informatie en handvaten voor de verzorging en voeden van jullie baby.
Ze doet dagelijks een aantal controles bij jou en je baby.
Temperatuur, pols, baarmoeder stand en bloedverlies wordt goed in de gaten gehouden.
Je baby wordt een aantal keer per dag getemperatuurd, dagelijks gewogen en het drinkgedrag wordt geobserveerd.
Alle controles en afspraken worden in het kraamzorg dagboek genoteerd. Zo kan jij en je verloskundige dit terug lezen.
Je kraamverzorgende zorgt voor hygiene, rust en regelmaat, heeft zorg voor de anderen gezinsleden/kinderen en zorgt dat jij voldoende eet en drinkt en kunt herstellen van je bevalling en op tijd je rust neemt en krijgt.
Gehoortest en hielprik.
Tussen de 4e en 8e dag wordt er een gehoortest en hielprik gedaan bij je baby. De "screendame" verteld je wat dit inhoud.

Consultatiebureau.
Na de kraamzorg ga je met je baby regelmatig naar het consultatiebureau.
Hier wordt je baby geobserveerd betreft de groei en ontwikkeling. Ook kun je hier terecht voor de inentingen, vragen over voeding, huilgedrag en alles waar je misschien onzeker over bent.